Singapura pilihan utama untuk pengembara China: wakil STB
Toto

Singapura pilihan utama untuk pengembara China: wakil STB

Singapura berpotensi menjadi “pilihan utama” untuk pelancong keluar China, sebaik sahaja negara itu dibuka semula dan melonggarkan sekatan perjalanan yang berkaitan dengan pandemik Covid-19, saran Andrew Phua (gambar), ketua wakil dan pengarah eksekutif Lembaga Pelancongan Singapura (STB) untuk Greater China. Beliau bercakap dalam temu bual media pada Jumaat di luar Sidang Kemuncak Rakan Kongsi Global 2022, acara yang dihoskan oleh penyedia perkhidmatan pelancongan dalam talian China Trip.com Group Ltd di resort kasino Venetian Macau.

Singapura telah menjadi salah satu bidang kuasa pertama di Asia yang beralih kepada strategi hidup-dengan-Covid , disokong oleh kadar vaksin tempatan yang tinggi. Negara kota itu, sejak akhir Ogos, juga mula mengecualikan pelancong masuk berumur 13 tahun ke atas – walaupun bagi mereka yang tidak diberi Pengeluaran Sidney vaksin sepenuhnya terhadap Covid-19 – daripada menjalani kuarantin tujuh hari semasa ketibaan dan ujian Covid-19 sebelum itu. untuk memasuki masyarakat.

Sehingga kini, China telah mengekalkan apa yang dipanggil “dasar sifar-Covid-19 dinamik”, yang bergantung pada ujian biasa dan langkah kuarantin sebagai cara untuk membendung wabak berkala. Walaupun terdapat perbezaan dalam pendekatan mengenai penyakit itu, kadar kematian Singapura yang rendah sepatutnya membantu mempromosikan negara kota itu sebagai destinasi pelancongan “selamat” untuk pelancong China, kata Encik Phua.

“Apabila menarik pelancong China untuk melancong ke Singapura, keselamatan menjadi pertimbangan,” kata Encik Phua, sambil menyatakan bahawa menyediakan set nasihat perjalanan yang “komprehensif” dan “telus” juga penting.

Dia menambah: “Apabila China mula dibuka semula, kumpulan pertama pengembara keluar yang tidak pergi ke mana-mana selama tiga tahun akan mahu melihat lebih jauh, dan Singapura boleh menjadi pilihan utama.”

Jumlah pelawat Singapura untuk tahun ini  berkemungkinan berada pada “penghujung yang lebih tinggi”  daripada unjuran 4 juta hingga 6 juta yang telah disebut oleh pihak berkuasa negara kota itu sebelum ini, kata pada pertengahan Oktober Alvin Tan Shen Hui, Menteri Negara Singapura untuk Perdagangan dan Perindustrian.

Pasaran sumber pelancong terbesar negara bandar itu kini adalah India dan destinasi di Asia Tenggara, yang kedua didorong terutamanya oleh Indonesia dan Malaysia, kata Encik Phua.

Walaupun China pada masa ini bukan antara sumber pelancong utama akibat Keluaran Sidney wabak itu, negara itu kekal sebagai sumber penting untuk “pelancongan berkualiti” ke Singapura, memandangkan status mereka sebagai pelawat “berbelanja lebih tinggi”. Perkara itu terbukti tahun lepas kerana pelawat dari China merupakan penyumbang tertinggi kepada resit pelancongan Singapura, kata Encik Phua.

Resit pelancongan Singapura 2021 mencecah SGD1.89 bilion (AS$1.40 bilion), di mana SGD536.9 juta datang daripada pelawat China, menurut data rasmi. Purata perbelanjaan per kapita pelancong untuk 2021 ialah SGD5,737, dan perbelanjaan pelancong China mencecah SGD6,083.

“Melangkah ke hadapan mengenai China, kami akan terus mempromosikan Hongkong Prize nasihat perjalanan perniagaan untuk perjalanan penting,” kata Encik Phua, sambil menyatakan bahawa Singapura telah melihat beberapa pelancong China daratan kembali untuk mengambil bahagian dalam acara yang dianjurkan baru-baru ini di negara kota itu, walaupun China telah dikuarantin. langkah untuk orang yang pulang dari luar negara.

“Untuk perjalanan santai, kami akan melihat arah aliran baharu. Salah satu trend baharu yang kami rasa sangat sesuai untuk mana-mana pasaran sumber, termasuk China, adalah kesihatan kerana selepas pandemik, orang ramai mencari destinasi yang selamat, mudah untuk dinikmati, mampan, sihat dan dipercayai,” Encik Phua tambah.