Pembeli 50 peratus kepentingan hotel GEN Macau mempunyai pilihan untuk berehat
Toto

Pembeli 50 peratus kepentingan hotel GEN Macau mempunyai pilihan untuk berehat

Pembeli 50 peratus kepentingan dalam anak syarikat Genting Hong Kong Ltd yang terlibat dalam membangunkan skim hotel waterfront di Macau (gambar dalam foto fail), mempunyai pilihan untuk membeli baki 50 peratus dalam anak https://newspaperinnovation.com syarikat itu, pada bila-bila masa sehingga 1 Disember 2021.

Demikian menurut pemfailan Khamis dari Genting Hong Kong, pengendali kapal persiaran kasino.

Jika pembeli tidak melaksanakan opsyen panggilan, Genting Hong Kong kemudian boleh melaksanakan opsyen jual untuk menghendaki pembeli memperoleh baki 50 peratus dalam anak syarikat. Opsyen jual sedemikian boleh dilaksanakan dalam tempoh dari 2 Disember 2021 hingga 1 Disember 2022.

Pada bulan November, pembeli 50 peratus awal dalam Genting Macau Holdings Ltd – dengan harga HKD750 juta (AS$96.7 juta) – dikenal pasti sebagai White Supreme Corp, sebuah firma liabiliti terhad yang diperbadankan di Republik Kepulauan Marshall.

Pelabur yang berpangkalan di Macau, Ao Mio Leong dikenal pasti sebagai pemegang saham utama dan pengarah semasa White Supreme, yang aktivitinya dikatakan berkaitan dengan pelaburan hartanah, percutian dan hospitaliti.

Pemfailan Khamis oleh Genting Hong Kong menyatakan kos projek itu berjumlah HKD1.06 bilion sejak permulaan kerja cerucuk pada Julai 2017. HKD2.72 bilion lagi diperlukan untuk menyiapkan pembinaan.

“Ini sudah pasti akan mengalihkan sumber kumpulan pada masa kumpulan itu perlu memberi tumpuan kepada operasi pelayaran dan limbungan kapal,” kata Genting Hong Kong dalam pemfailan Khamis, yang mengesahkan penjualan 50 peratus faedah awal telah selesai pada 2 Disember 2020.

Kenyataan terbaru kepada bursa Hong Kong berkata penjual dan pembeli telah “menganggap ia berfaedah untuk pemindahan saham jualan dan saham opsyen dibahagikan kepada dua fasa”.

Urus niaga 50 peratus yang telah pun selesai, mengakibatkan kerugian kewangan kepada pihak Genting sebanyak “kira-kira AS$156.7 juta”. Ini adalah selepas memfaktorkan pertimbangan HKD750 juta yang diterimanya, “nilai liabiliti bersih disatukan kumpulan sasaran kira-kira AS$51.8 juta”; dan kerugian atas penyerahan hak pinjaman jualan dan kemerosotan nilai belum terima daripada kumpulan sasaran “kira-kira AS$304.7 juta”.

Penjualan aset bukan teras

Pelupusan selesai setakat ini, “selaras dengan objektif kumpulan untuk menjual aset bukan teras dan akan mengurangkan beban kewangan kumpulan dalam memenuhi keperluan pembiayaan masa depan berhubung dengan perniagaan Genting Macau,” kata Genting Hong Kong.

Hasil jualan itu akan menyediakan modal kerja am kepada Genting Hong Kong, “membolehkan lay-up” kapal persiaran dalam armadanya yang “tidak beroperasi,” serta operasi berterusan “kapal persiaran yang terus belayar, selain membiayai https://retrobazar.com/ operasi berkaitan pelayaran dan lain-lain kumpulan itu”.

Anak syarikat Genting Macau, yang dipanggil Treasure Island Entertainment Complex Ltd, sebuah firma berdaftar Macau, telah merancang untuk membangunkan hotel itu.

Pemfailan terbaru menyatakan bahawa disebabkan pandemik Covid-19, pembangunan tanah itu telah digantung selama 15 hari pada Februari tahun lepas.

“Pembinaan secara beransur-ansur disambung semula selepas itu sehingga Julai 2020, apabila struktur bangunan itu telah selesai, selepas itu pembinaan digantung untuk menjimatkan wang tunai yang ada sehingga pembiayaan selanjutnya diperoleh,” kata Genting Hong Kong.

“Tertakluk kepada mendapatkan kelulusan berkaitan daripada kerajaan Macau, tarikh sasaran terbaharu siap dijangka sekitar pertengahan 2022,” tambah pemfailan itu.

Tiada sebutan mengenai permainan telah disebut berkaitan dengan pemfailan pada skim tersebut. Jun 2022 bagaimanapun adalah masa apabila enam lesen operasi semasa akan tamat.

Genting Macau memegang 75 peratus kepentingan dalam Macau Land Investment Corp, sebuah firma British Virgin Islands (BVI), yang melalui entiti Treasure Island, mengawal tanah untuk skim itu. Baki 25 peratus dalam https://www.meteopassion.com/ Pelaburan Tanah Macau dipegang oleh World Arena Corp, firma BVI lain, di mana ahli perniagaan “Kwan Yan Chi memegang kepentingan tertentu,” menurut pemfailan Khamis, dan Silverland Concept Corp, firma BVI lain, di mana pihak ketiga , Kwan Yan Ming, “memegang kepentingan tertentu”.